top of page
Parlak Gradyan

KALÇA ULTRASONU  (BEBEK) 

Gelişimsel kalça çıkığı (eski adıyla, doğumsal kalça çıkığı) femur başı ve asetabulumun anormal ilişkisi ve kalça ekleminin anormal gelişimini gösterir. Her iki cinsiyette de görülebilmesine rağmen açık bir şekilde kız çocuklarında daha sık görülür. Gebelik sürecinde, gebelik sıvısı az olan durumlarda (oligohidroamniyoz) daha yaygındır.

Gelişimsel kalça çıkığın erken tanısı çok önemlidir. Doğum sonrası ilk aylarda teşhis edilen kalça çıkığı olgularında cerrahi operasyona gerek kalmadan tedavi ihtimali çok yüksektir.

Doğumdan sonra 2-3. ayda üst düzey bir ultrasonografi cihazı ve en önemlisi deneyimli bir radyoloji uzmanı tarafından yapılan ultrason incelemesi kalça çıkığı olup olmadığını ortaya koymak için son derece etkili en seçkin yöntemdir.

Dolayısıyla 2-3.  aylarda tüm bebeklere kalça ultrason incelemesi yapılmalıdır. 6 ay sonrasında ise ultrasonun duyarlılığı azalacağından teşhis için röntgen kullanılır.

Ultrasonda çeşitli açı ölçümleri ve kapsama oranlarına bakılarak kalça ekleminin normal ya da çıkık olup olmadığı ortaya konur.   

                   

bottom of page